Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Τα υλικά μας: Αιθέρια Έλαια

Τα υλικά μας: Αιθέρια Έλαια






















Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης για την περιποίηση της επιδερμίδας και καλύπτουν όλες  τις ανάγκες της.

Δενδρολίβανο: Το όνομά του έχει λατινογενή προέλευση και σημαίνει "δροσιά της θάλασσας". Είναι ισχυρό διεγερτικό της διάθεσης και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει την πνευματική κούραση. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης της τρίχας καθώς αυξάνει τη ροή αίματος στο κρανίο.

Κέδρος: Το όνομά του προέρχεται από την αραβική λέξη "kedron" που σημαίνει δύναμη. Ξύλο κέδρου είχε χρησιμοποιηθεί κάποτε για να χτιστεί ο ναός του Βασιλιά του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Αντισηπτικό και στυπτικό αυτό το αιθέριο έλαιο, έχει επίσης την ικανότητα να ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα να αποτελεί άριστο μέσο για την καταπολέμηση της ακμής. Επίσης η μυρωδιά του απωθεί τον σκώρο.

Κυπαρίσσι: Το κυπαρίσσι χρησιμοποιείτε ήδη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων. Ανήκει στη κατηγορία των αιωνόβιων φυτών. Το αιθέριο έλαιό του διευκολύνει και ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί ως αποτοξινωτικό του λεμφικού συστήματος μειώνοντας τα οιδήματα και την κατακράτηση υγρών - και άρα εξαιρετικό για την κυτταρίτιδα!

Λεβάντα: Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συστατικό στην πρώτη κολώνια. Είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και συστήνεται από τη Γερμανική Φαρμακοποιία ως ήπιο αγχολυτικό. Αναζωογονεί το δέρμα και το σώμα, γιατρεύει την αϋπνία, τους πονοκεφάλους και κάνει την κούραση να φεύγει μέσα σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιείτε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, όχι μόνο γιατί ενισχύει την πνευματική υγεία του χρήστη αλλά και επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στο δέρμα χωρίς να αραιωθεί. Μόλις απλωθεί πάνω στο ερεθισμένο δέρμα, το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει από έγκαυμα από τον ήλιο, να απαλύνει τους ερεθισμούς (και από τσιμπήματα εντόμων), τις κοκκινίλες - αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως εντομοαπωθητικό.

Λεμόνι: Έχει φρέσκια και γλυκιά μυρωδιά και λόγω του ότι περιέχει αλδεΰδες της κιτρονελόλης έχει δυνατές αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, όσον αφορά την επιδερμίδα. Επίσης ελαττώνει τις διάφορες κηλίδες του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής, των σπασμένων τριχοειδών αγγείων, της λιπαρής επιδερμίδας, του έρπη και των τσιμπημάτων από έντομα. Καλό είναι το δέρμα να μην έρθει σε επαφή με το φως γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

Λιβάνι (Boswellia): Εξαιρετικά ευργετικό για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος και για την ώριμη επιδερμίδα καθώς μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Έχει ισχυρές αντιγηραντικές και στυπτικές ιδιότητες και προωθεί την αναγέννηση των υγιών κυττάρων διατηρώντας υγιή τα υπάρχοντα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Βοηθάει να εξαλειφθούν οι κηλίδες από τον ήλιο, απομακρύνει τις μικρορυτίδες γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.  Καταπολεμάει την ακμή, θεραπεύει και επουλώνει τα κοψίματα, τις εκδορές, τις ουλές και βοηθάει στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μόλυνσης του δέρματος. Βοηθάει επίσης, στο ξεθώριασμα των ραγάδων που προέρχονται από μια εγκυμοσύνη ή από τις εναλλαγές του σωματικού βάρους και συσφίγγει το δέρμα.

Νερολί: Παράγεται από άνθη πορτοκαλιάς και νεραντζιάς. Η διαδικασία εξαγωγής του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα. Απαιτούνται 1000 κιλά ανθέων για να πάρουμε ένα κιλό αιθέριο έλαιο. Λόγω των αναζωογονητικών του ιδιοτήτων σε σώμα και ψυχή, θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμο από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Προάγει την ανάπλαση της επιδερμίδας, βοηθά στην διατήρηση της ενυδάτωσής της και χαρίζει λάμψη.

Νυχτολούλουδο: Πολύ πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA) αναγεννά και αναπλάθει ολοκληρωτικά και σε βάθος την επιδερμίδα. Έχει ισχυρή αντιρυτιδική  και αντιοξειδωτική δράση καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος λόγω της ευεργετικής του δράσης  στην  αναδιάρθρωση των ινών του κολλαγόνου. Ενυδατώνει και συντελεί στην ελαστικότητα της επιδερμίδας. Ηρεμεί τους ερεθισμούς και προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις (ήλιος, αέρας, κρύο, ρύπανση). Εμποδίζει την απώλεια του νερού και αποκαθιστά τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας.

Περγαμόντο: Έχει αντισηπτικές και τονωτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση μολύνσεων. Ομορφαίνει όμως παράλληλα και το δέρμα καθώς βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ακμής  της ψωρίασης, του  εκζέματος, αλλά και της εξισορρόπησης του λιπαρού δέρματος. Επίσης, φροντίζει τις περισσότερες μολύνσεις του δέρματος οδηγώντας γρήγορα στην ίαση. Λόγω της φουροκουμαρίνης που περιέχει μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στο δέρμα αν έρθει σε επαφή με το φως.

Πορτοκάλι: Βοηθά στη διατήρηση της κανονικής επιδερμίδας. Δρα εξισορροπητικά στο δέρμα και διατηρεί την ελαστικότητά του. Έχει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίθεμα σε κάποιο σημείο του δέρματος που χρειάζεται απολύμανση. Συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα, στην προστασία των αγγείων και στην απομάκρυνση των πανάδων και των δυσχρωμιών. Καλό είναι το δέρμα να μην έρθει σε επαφή με το φως γιατί μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

Τεϊόδεντρο: Το αιθέριο έλαιο τσαγιού είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείτε στα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς συχνά γιατί έχει πολλές ιδιότητες.  Το αναζωογονητικό άρωμα του τσαγιού δίνει την αίσθηση της δροσιάς και της αγνότητας. Είναι απολυμαντικό, αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιικό, αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό και επουλωτικό. Το αιθέριο έλαιο του είναι αντιβακτηριδιακό, προστατεύει από τους ερεθισμούς και τους μύκητες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε πλήθος δερματικών παθήσεων, όπως για την καταπολέμηση της ακμής, μυκητίασης, πιτυρίδας, της ξηροδερμίας στο κεφάλι - αλλά και σε τσιμπήματα εντόμων ή ως εντομοαπωθητικό - και ως αποσμητικό καθώς εξουδετερώνει την κακοσμία. Απαγορεύεται να το καταπιείτε, γιατί είναι δηλητηριώδες.

Τριαντάφυλλο: Κατάλληλο για όλες τις επιδερμίδες και για πολλά προβλήματα, από έκζεμα μέχρι ρυτίδες, ξηρότητα και σύσφιξη των πόρων. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα έλαια, καθώς περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά. Θεωρείται από τα καλύτερα υλικά για την αναδόμηση της επιδερμίδας. Βοηθά σημαντικά το γηρασμένο δέρμα, το δέρμα με ρυτίδες και κοκκινίλες. Είναι πλούσιο σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, κάτι που του προσδίδει σημαντικές αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα. Συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων, βελτιώνοντας την υφή της επιδερμίδας. O καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, εμφανίζοντας έτσι σημαντική επανορθωτική δράση σε λεπτές γραμμές και χρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Συγχρόνως βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

Φασκόμηλο: Χρησιμοποιείται κυρίως για λιπαρά δέρματα, προκειμένου να εξισορροπήσει την παραγωγή σμήγματος και να δράσει στυπτικά. Κατάλληλο για ακμή, έκζεμα, δερματίτιδα, τριχόπτωση, ρυθμίζει τη σμηγματόρροια και την ενδοκρινική ισορροπία. Αναζωογονεί το δέρμα, αντιμετωπίζει δερματοπάθειες και βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης τεντώνει το δέρμα, επαναφέρει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν ουλές.

Χαμομήλι: Χρησιμοποιείται ευρέως για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης. Χάρη στο αζουλένιο που περιέχει βοηθά στην επούλωση πληγών και τραυματισμών, στη θεραπεία του εκζέματος και της ακμής, καταπραύνοντας την φλεγμονή. Βοηθά στα εξανθήματα από τις πάνες, στα εγκαύματα και στα μικρά τραύματα. Ιδανικό για την καταπράυνση των μελανών σημείων (μώλωπες, μαύροι κύκλοι). Ελαφρά αντισηπτικό, κατάλληλο για ευαίσθητα και ξηρά δέρματα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου