Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πληροφορίες: Λαδανιά (Κίστος)


Λαδανιά (Κίστος) 
Ένα βότανο για την ομορφιά - και όχι μόνo!






















Από τα πολύ παλιά χρόνια η Λαδανιά (Κίστος ο κρητικός) είναι γνωστό φυτό σαν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος για την αποκατάσταση της υγείας στα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη.

Στη Χαλκιδική οι άνθρωποι πίνουν πολύ τσάι Κίστου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω από 100 χρονών. Φυτό πλούσιο σε βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη, το λάδανο, που παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν εναντίον της πανώλης, της χολέρας και γενικά ενάντια στους λοιμούς.

Η ρητίνη του Κίστου, ήταν διάσημη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου ως καλλυντικό και για την ενίσχυση και τα προβλήματα του δέρματος και της τρίχας. 

Το Λάδανο, ή αλάδανο , όπως το λένε στην Κρήτη, έχει χρώμα σκούρο καφετί, είναι αρωματικό και με πικρή γεύση και χρησιμοποιείται εκτός των άλλων για την παραγωγή αιθέριου ελαίου με διαπεραστικό άρωμα. 

Είναι φυτό αρωματικό, μελισσοτροφικό και φαρμακευτικό. Ας δούμε θεραπευτικές ιδιότητες του Κίστου που έχουν καταγραφεί. Και αρχίζουμε από τη Μυθολογία. Ο Μύθος λέει ότι έγινε ένα συμβούλιο πάνω στον Όλυμπο όπου οι Θεοί καθόρισαν ποια φυτά θα είναι θεραπευτικά. Οι θεοί όρισαν ότι ο Κίστος θα θεραπεύει τους πολεμιστές που πληγώθηκαν στη μάχη. Αυτό ενόχλησε τις θεές, επειδή ήταν σίγουρες ότι το φυτό με τα λεπτά ρόδινα άνθη θα ήταν καταλληλότερο για την ομορφιά - εσωτερικά και εξωτερικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον Κίστο δόθηκαν και οι δύο στόχοι: θεραπεύει τις πληγές και τα τραύματα, αλλά έχει και καλλυντική δράση, με την έννοια του επουλωτικού βοτάνου.

Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι του Κίστου έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης. Αυτό ανακαλύφθηκε από τους βιολόγους του «Institut fur Molekulare Virologie Munster (ίδρυμα μοριακής ιολογίας). Ο καθηγητής Stefan Ludwig του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Munster επισημαίνει ότι το καλύτερο πράγμα είναι ότι το τσάι δεν βλάπτει τα σωματικά κύτταρα που επηρεάζονται από τον ιό. Αντίθετα με τις θεραπείες με τα αντιβιοτικά, ο ιός δεν αναπτύσσει οποιοδήποτε σημάδι αντίστασης. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ο Κίστος, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό, είναι φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Είναι ένα φυτό λοιπόν που αποτοξινώνει και ανεβάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει και από τον καρκίνο, αλλά και άλλες ασθένειες. Με βάση τις μελέτες αυτές, το έτος 1999 κηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου