Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Τα υλικά μας: Βαλσαμέλαιο


Βαλσαμέλαιο
Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort, βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν το διάτρητον , Hypericum perforatum ή σπαθόχορτο) είναι ένα θαμνώδες φυτό με έντονα κίτρινα άνθη. Το φυτό προέρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη φροντίδα των πληγών.

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες, αλλά και το έλκους του στομάχους και την κατάθλιψη. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, ενώ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες.

 Το βαλσαμόχορτο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενάντια στην Bordetella pertussis (προκαλεί κοκίτη), το Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες), τη shigellae και την E.coli (εντεροβακτηρίδιο, προκαλεί ουρολοιμώξεις). Επίσης είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ορισμένων δερματικών διαταραχών, όπως της λεύκης.

Το βαλσαμέλαιο, παρασκευάζεται από ελαιόλαδο και βαλσαμόχορτο, το οποίο ανθίζει κάθε Μάιο για έναν μήνα και χρησιμοποιείται για πολλά δερματικά προβλήματα αλλά και γιατί έχει ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στην ελληνική επαρχία το χρησιμοποιούσαν για διάφορα μικροπροβλήματα υγείας. Εμείς, ακριβώς για αυτές τις ιδιότητές του, το χρησιμοποιούμε σαν λάδι βάσης σε πολλές κρέμες μας.www.douni.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου